Vijenac 751 - 752

Aktualno

ADVENT U ZAGREBU 2022, 26. STUDENOG 2022–7. SIJEČNJA 2023.

Čarolija adventa u Zagrebu

piše Jelena Šporčić Prtorić

Adventsku atmosferu u Zagrebu možete iskusiti svim osjetilima zahvaljujući šarenilu lampica, koncertima, okusima i mirisima iz adventskih kućica te prigodnim radionicama

Zagreb ponovno otkriva svu svoju adventsku raskoš. Više od dvadeset lokacija, što starih, što novih, zasjalo je starim, dobro prepoznatljivim sjajem. Ukrašeni su trgovi, parkovi, ulice i kvartovi, posvuda su lampice, a adventske kućice imaju bogatu i raznovrsnu gastronomsku ponudu te pregršt božićnih darova i ukrasa za koje su se pobrinuli obrtnici.

Špica u centru grada

Na Trgu kralja Tomislava postavljen je Ledeni park na kojem je, na radost Zagrepčana, ponovno klizalište. Doduše, nešto manje nego prijašnjih godina, ali šarmantno i privlačno. Orijentacija klizališta izmijenjena je u odnosu na prošle advente, tako da klizači na stazi koja vodi prema sjeveru sada mogu uživati u pogledu na Umjetnički paviljon nasuprot kojem se nalaze kućice, što jamči nezaboravan doživljaj. Iznad njih je vidikovac s kojeg se pruža pogled na cijeli Tomislavac.


Advent u Zagrebu svakom posjetitelju pruža nezaboravan doživljaj / Izvor boŠka i kreŠo  / TZ Grada Zagreba


Umjetnički bor u prolazu Oktogon

Fuliranje ostaje vjerno lokaciji na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, a njegova inačica Fooling around od ovog adventa odvija se na terasi Oleander hotela Esplanade. Posebnost je sadržaja na tim dvjema lokacijama kreativnija gastronomska ponuda uz svakodnevne koncerte i gostovanja DJ-a.

Zrinjevac pruža bajkovit ugođaj zahvaljujući čarobnom blistavilu čak 30.000 lampica. Uz ugostiteljske kućice koje nude tradicionalna hrvatska jela, obrtničke kriju mnoštvo prigodnih darova i suvenira.

Trg bana Josipa Jelačića krasi velika okićena jelka i adventski vijenac oko Manduševca, gdje se svake subote uvečer tijekom adventa pali nova svijeća. U nešto manjem broju na središnjem gradskom trgu postavljene su kućice za ugostitelje i obrtnike i njihovu ponudu, čime je sačuvan urbani karakter i decentnost središnjega zagrebačkog trga.

No zato će se svi željni okusa i mirisa svjetskih kuhinja uputiti prema obližnjem Europskom trgu. Ondje je svaka kućica simbolično ukrašena svjetlećom zvijezdom, a ugođaj adventa upotpunila su božićna stabla i visoki orašari.

Nove lokacije
i šarm Stare Vlaške

Zima je pronašla svoje mjesto i u tunelu Grič, jednoj od najljepših adventskih lokacija. Svjetlosne instalacije stvaraju dojam prolaza kroz ledenu špilju, a Polarni san nudi privid rasplesane polarne svjetlosti.

Moderna verzija bora postavljena je u prolazu Oktogon kao matrix-konstrukcija koja u središtu otkriva predimenzionirane tradicionalne ukrase poput crvenih, zelenih i srebrnih staklenih figurica, šećernih crveno-bijelih štapića i vijenaca od mahovine, grana i crvenih bobica.

Advent u Zagrebu 2022. bogatiji je za tri nove lokacije. Na Trgu dr. Franje Tuđmana nalazi se zabavni park za djecu Winter park. Park Grič posebno je osvijetljen lampicama i svjetlosnim instalacijama koje uz laganu glazbu u večernjim satima stvaraju posebnu adventsku priču. U naselju Špansko Advent za pamćenje poziva generacije svih uzrasta na izložbe, koncerte i radionice na Trgu Ivana Kukuljevića.

Stara Vlaška u crveno-zlatnom ruhu prigodnih dekoracija posebna je priča ovog adventa. Inspiraciju je pronašla u svom dugogodišnjem stanovniku s početka ulice – Augustu Šenoi. Na toj lokaciji koja je dodana na popis novih Adventa u Zagrebu 2022, u svojevrsnom dnevnom boravku u ponudi ima posebnu gastronomsku trpezu slastičarnica, restorana i barova. Petak i subota rezervirani su za akustične koncerte biranih glazbenika.


Polarni san u tunelu Grič

Romantični advent na Gornjem gradu

Za sve romantičare prigodno je uređen Mjesečev vrt u parku Bele IV. na Gornjem gradu. Obasjan je tisućama zlatnih lampica i zvjezdicama koje padaju s drveća. Mjesečevo cvijeće ispunjava želje, dok park brižno čuva osvijetljeni Mjesec. Na Trgu svetog Marka velika božićna jelka svečano je okićena i ukrašena lampicama.

Interaktivna scenografija svu svoju raskoš predstavlja na platou Gradec. Iza svakoga posebno okićena bora krije se uređeni kutak za fotografiranje s lijepim pogledom na grad. Još jedna atraktivna fototočka nalazi se nekoliko koraka dalje, na istočnoj strani Štrosa. Ondje je Caffe de Matoš, gdje možete otputovati u prošlost i vidjeti kako se živjelo u Zagrebu sredinom pedesetih godina 20. stoljeća.

Sadržaji za najmlađe

S posebnim veseljem najmlađi željno iščekuju žive jaslice. Radi obnove katedrale, ove godine jaslice će biti smještene u parku na Opatovini, gdje će biti uprizorena i predstava koju izvode članovi zajednice Cenacolo.

Za najmlađe ima sadržaja i u Zoološkom vrtu, koji je ove godine za temu odabrao Ivanu Brlić-Mažuranić i likove iz njezinih bajki. Tako će Domaći voditi djecu kroz program i radionice izrade božićnih ukrasa. Radionice za djecu organizira i Školski muzej u prostorima Muzeja grada Zagreba, a Zagreb u malom, prekriven snijegom, krije se u Backo mini expressu – Muzeju vlakića.

Muzej čokolade vratit će odrasle u djetinjstvo izložbom albuma za sličice, a današnjoj djeci pružiti uvid u radost skupljanja sličica za razne albume. Jedinstven doživljaj najmlađi mogu iskusiti vožnjom ZET-ovim Božićnim tramvajem.

Adventsku atmosferu u Zagrebu možete iskusiti svim osjetilima zahvaljujući šarenilu lampica, koncertima, mirisima i okusima iz adventskih kućica te prigodnim radionicama na kojima mogu sudjelovati i veliki i mali. No najveća radost krije se u srcima posjetitelja adventa. Ona se nezaustavljivo širi kada se nesebično dijeli, zbog čega božićni duh u Zagrebu dotiče svakoga. Čaroliju Adventa u Zagrebu možete doživjeti do 7. siječnja 2023. Do tada je pred nama mnoštvo kreativnih programa za sve generacije. Sve o programima možete pronaći na www.adventzagreb.hr

Sadržaj nastao u suradnji s
Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Vijenac 751 - 752

751 - 752 - 15. prosinca 2022. | Arhiva

Klikni za povratak